10,000 – 5,000 tahun dahulu- Neolitik

Masyarakat mula mengetahui cara-cara membina rumah yang mudah dan mereka juga sekarang sudah mengetahui cara berkeluarga. Konsep asas moral dan masyarakat mula diterjemahkan.

Pada era ini jugalah dikatakan bahawa manusia mula memasuki Benua Eropah bagi meluaskan penempatan. Walaupun terdapat penemuan rangka manusia yang berusia lebih kurang 2 juta tahun di Eropah, tetapi belum ada bukti penempatan tetap atau sesebuah penempatan besar di sana sehinggalah pada era Neolitik.

Eropah Era Neolitik
Klik untuk gambar besar.

Advertisements

7 Responses to “10,000 – 5,000 tahun dahulu- Neolitik”


 1. 1 sabrina Jun 26, 2008 at 12:35 pm

  Hai saye sabrina.Saye menggirimkan surat ini kerane saye ingin kamu memilih saye untuk menjadi friends of you guesse can you make it for me?

 2. 2 budakbebudak September 8, 2008 at 4:49 pm

  hary_ck@yahoo.com
  saya kurang bersetuju dengan pendapat yang mengatakan letaknya benua MU yang tenggelam 10000BC letak di indonesia. pertamanya lokasi indonesia adalah letak dalam kaw lingkaran gunung berapi yang aktif. tidak munasabah sebuah negara paling maju di wujudkan dalam keadaan geologi yang bila bila masa tak stabil. saya lebih fokuskan kepada aurea chersonesus yang letak di lingkaran gunung lipat tua. dan semasa ptolemy datang, tidak ada maklumat tentang indon/ sumatera. cuma ada benua aurea chersonesus sahaja.aurea chersonesus adalah di semenanjung tanah melayu. terdapat kerajaan lama yang tidak dicatat dalam sejarah atas sebab yang tidak diketahui. kerajaan “tanjung Pura ” / penerimaan dakwah islam di zaman nabi sulaiman/ kedatangan iskandar zulkarnaian, 3000BC, di era ke 950th pemerintahan nabi Allah Sulaiman. di sepanjang pantai besut hingga 8 jam perjalanan dari daratan, terdapat satu “basin” takungan sumber petroleum yang paling berseh di dunia kerana sangat sedikit kandungan sulfur. dari situ bermakna, di bawah takungantersebut semestinya ada sebuah wilayah / benua yang dihuni oleh manusia ancien yang dikatakan paling maju- maju dalam pelayaran, pembinaan, pertanian, pertenunan, pengeluaran wangi wangian. oleh kerana keturunan manusia di sini ada hubungkait dngan nabi/nabi dan bangsa arab, benua ini menjadi lokasi tumpuan pedagang dari ne ga ra arab dan serata dunia.lokasi benua tenggelam di anggarkan di sekintar daerah besut, menganjur ke tengah pentas sunda . boleh rujuk peta ptolemy.

 3. 3 budakbebudak September 8, 2008 at 5:02 pm

  pada tahun 3000BC, nabi sulaiman menghantar utusannya ke tanah mulayu(benua mu) iaitu amruza (anak saudara) untuk tujuan dakwah dan perhubungan politik.

  cari dalam geografi ptolemy/ tolak bukti dari plato, suatu pembohongan.. bukit puteri ialah kota pemerintahan kerajaan tanjung pura . juga digelar kota lak lok ( bahasa lama bermaksud negara maha besar ) mek matahari 3000bc zaman akhir sulaiman (tahun ke ke 950 pemerintahan sulaiman) nabi sulaiman memerintahkan anak saudaranya Amrooza datang ke selatan dan kemudiannya kawin + mek matahari : dapat 4 orang cahayamata. mek jahan pemerintah campa( di sana ada negara pura cendana) . nik jaguan, nik bangsawan, puteri bungso asiah + kawin iskandar zulkarnain .(iskandar adalah sepupu amrooza.

 4. 6 Virginia Mei 2, 2013 at 4:10 am

  Hi there, just wanted to tell you, I liked this
  post. It was inspiring. Keep on posting!


 1. 1 Sejarah Melayu | Tengku IT Jejak balik bagi Disember 18, 2014 at 11:38 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s




Farul Azri


Penulis banyak terlibat di dalam bidang pengiklanan di seluruh dunia. Hasil kerja beliau dapat dilihat dari Jepun sehingga menjangkau sejauh benua Amerika dan Eropah. Seorang berbangsa Melayu yang amat bangga dengan sejarah bangsanya sendiri. Yang memuliakan agamanya yang satu iaitu Islam sebagai pegangan zahir dan batin.

Atas dasar cintakan sejarah, penulis juga telah menemui beberapa pakar sejarah dan sering mengadakan diskusi-diskusi bersama beberapa sarjana sajarah dan budaya dari seluruh pelusuk dunia. Penulis juga telah merantau jauh semata-mata bagi mencari apa yang beliau gelar 'Melayu & Islam'...

Kandungan

Arkib

Advertisements

%d bloggers like this: