2,500 tahun dahulu – Zaman Gangsa

Semakin ramai manusia tiba, termasuklah pelaut-pelaut dan puak-puak baru. Tanah Melayu menjadi tempat persimpangan perdagangan laut pada zaman lampau. Pelaut-pelaut yang datang ke pantai Semenanjung Tanah Melayu termasuklah orang-orang India, Mesir, Timur Tengah, Jawa, dan Cina. Ptolemy menamakan Tanah Melayu sebagai Aurea Chersonesus (Semenanjung Emas) sementara Tanah Jawa pula digelar sebagai Labadius satu perkataan yang diubah dari bahasa sanskrit lama. Gelaran asal di dalam Sanskrit ialah Yavadvipa.

Peta Asia Ptolemy
Peta Asia yang dilukis oleh Ptolemy mengikut gambaran beliau. (Klik sini bagi gambar besar)

Pada ketika ini, kemahsyuran dan kemewahan yang terdapat di segenap pelusuk Asia Tenggara telah tersebar luas sejauh eropah. Kemewahan ini kebenyakkannya digambarkan sebagai ‘Kemewahan yang tidak disentuh’ oleh cerdik pandai dari barat pada zaman itu memandangkan tiada kerajaan-kerajaan besar di kawasan sekitar Asia Tenggara.

Claudius PtolemaeusMaka sememangnyalah tidak hairan apabila Claudius Ptolemaeus atau Ptolemy, seorang ilmuan dari Alexandria atau Macedonia amat berminat dengan hasil-hasil bumi di sekitar Asia Tenggara sehingga beliau melukiskan peta Asia mengikut kefahaman beliau. Beliau turut melakarkan peta dunia dalam pengajian beliau mengenai Geografi dunia.

Ini juga menunjukkan bahawa para ilmuan Eropah dan barat telah lama memerhatikan keadaan di sekitar Asia Tenggara atau Nusantara, tetapi atas beberapa sebab, mereka hanya berjaya sampai ke sini pada kurun ke-16. Tetapi disebalik fakta ini, ada beberapa pendapat mengatakan bahawa telah berlaku beberapa siri eksplorasi penjelajahan dari kalangan penduduk Iskandariah atau Alexandria yang mengikuti siri penaklukan Iskandar Zulkarnain atau Alexander The Great.

Advertisements

14 Responses to “2,500 tahun dahulu – Zaman Gangsa”


 1. 1 balai melayu Mac 26, 2007 at 9:19 am

  kamibaru saja melauncurkan website baru tentang dunia Melayu.

  silakan buka dan berikan komentar,serta dapatkan berita/info tentang dunia melayu.

  http://www.melayuonline.com

 2. 2 belai melayu April 4, 2007 at 9:59 am

  Assalamu’alaikum Wr. Wb.
  Selamat datang di MelayuOnline.com. Dunia Melayu se-dunia.
  MelayuOnline.com adalah portal (pangkalan data) dunia Melayu dan kemelayuan se-dunia yang diluncurkan pada tanggal 1 Muharram 1428 H (20 Januari 2007) oleh Balai Kajian dan Pengembangan Budaya Melayu (BKPBM). Pembuatan portal ini merupakan realisasi salah satu program BKPBM yaitu menggali, mengumpulkan, memelihara serta mengekalkan pelbagai khazanah budaya Melayu yang masih berlaku di masyarakat maupun yang pernah ada di masa lampau, sehingga budaya Melayu yang selama ini masih merupakan mosaik-mosaik lepas dapat terajut menjadi hamparan dokumentasi yang utuh dari sebuah peradaban besar. Dengan kata lain, BKPBM bertujuan untuk melestarikan tradisi budaya dengan cara yang tidak tradisional melalui teknologi informasi yang merupakan keniscayaan yang tidak dapat ditawar lagi.
  MelayuOnline.com saat ini masih terbatas dalam edisi bahasa Indonesia, namun dalam waktu dekat akan segera diluncurkan dalam edisi bahasa Inggris. Apabila memungkinkan, dengan dukungan konkret Anda, kami juga merencanakan untuk meluncurkannya dalam bahasa-bahasa lain yang dipergunakan oleh para pelaku dan pendukung budaya Melayu se-dunia. Dengan demikian kehadiran portal ini dapat berfungsi sebagai media komunikasi antar puak-puak Melayu di berbagai belahan dunia, yang pada gilirannya dapat merekonstruksi dan mengembangkan budaya Melayu agar dapat mengikuti perubahan zaman. Nilai-nilai luhur yang terkandung dalam budaya Melayu semestinya dipakai sebagai acuan dalam berpikir, berperilaku dan menyikapi kehidupan modern dalam dinamika global.
  MelayuOnline.com adalah pangkalan data yang merupakan dokumentasi, inventarisasi, dan penyajian informasi tentang segala ikhwal dunia Melayu dan kemelayuan yang dihimpun dari berbagai sumber pustaka kemelayuan maupun dari ratusan media cetak dan media online di Indonesia serta negara-negara lain. Data-data tersebut diklasifikasi dan disusun berdasarkan berbagai kategori dalam kerangka struktur yang dapat dipertanggungjawabkan keabsahannya secara akademik. Hal tersebut dimaksudkan untuk membantu siapa saja yang ingin mengetahui dan memahami budaya Melayu, baik secara ringkas-sepintas ataupun serius-mendalam untuk kajian dan penulisan paper, makalah, skripsi, tesis, disertasi maupun keperluan lainnya. Portal ini terdiri atas 23 menu utama yang mengupas tuntas segala ikhwal dunia Melayu, meliputi: home; berita; artikel; sejarah Melayu; budaya Melayu; sastra Melayu; tokoh Melayu; pakar/periset Melayu; penghargaan; direktori; ensiklopedi Melayu; kamus Melayu; resensi buku, perpustakaan; agenda; pautan; forum; koleksi; kedai; peta situs; donasi; tentang kami; dan hubungi kami. Setiap menu dibagi lagi dalam berbagai sub menu maupun sub-sub menu lain yang komprehensif, sehingga kehadiran portal ini diharapkan dapat memenuhi misinya sebagai pangkalan data dan informasi dunia Melayu dan kemelayuan se-dunia.
  MelayuOnline.com didedikasikan sepenuhnya bagi kegemilangan tamadun Melayu, dikelola oleh insan-insan Melayu yang memiliki kepedulian terhadap pengekalan dan pengembangan warisan budaya Melayu. Sebagai sebuah portal, kelengkapan isi (data-data, artikel, informasi, referensi, foto, dan ikhwal apa saja tentang Melayu) yang terdapat di MelayuOnline.com, tidaklah akan lengkap dan akurat tanpa kontribusi dari Anda semua. Kontribusi dari berbagai pihak akan sangat berharga bagi pangkalan data ini untuk perkembangan dunia Melayu se-dunia. Desain visual, desain struktur isi maupun data-data baik artikel, informasi, referensi, foto, dan sebagainya tentang dunia Melayu di dalam portal ini dilindungi oleh Undang-undang Hak Cipta dan telah didaftarkan hak patennya. Meskipun demikian, siapapun diijinkan untuk mengkopi, menyadur atau mempublikasikan semua isi yang terkandung di dalam portal ini dengan syarat harus mencantumkan MelayuOnline.com sebagai sumber yang dikutip.
  Wassalamu’alaikum Wr.Wb.
  Pemangku Balai
  H. Mahyudin Al Mudra, SH.MM

 3. 3 rosmahwati Julai 17, 2007 at 11:14 am

  peta ptolemy di atas dari sumber mana ya? menarik untuk kajian selanjutnya.

 4. 4 Johan Peusangan Mei 3, 2008 at 4:22 am

  Thanks for this info

  Saya sedang meneliti sejarah melayu…
  Wassalam

  Johan Peusangan
  http://peusangan.wordpress.com/

 5. 5 Rahmad taufik Ogos 7, 2008 at 1:38 pm

  Assalamualaikum,

  Rekan rekan, sekarang sudah ada Komunitas Penulis Sejarah Kep Riau… Kalu mau bergabung kami menunggu kunjungan nya di gurindampena.wordpress.com

  Wassalam

  Rahmad taufik

 6. 6 tizry syahnon Ogos 27, 2008 at 4:47 pm

  ..yer, saya juga percaya bahawa kisah penjelajahan Eropah ke kepulauan Melayu telah bermula sebelum Christopher Columbus menemui New York lagi, tetapi pada masa itu, orang Eropah adalah merupakan pedagang2 yang berurusan dengan kerajaan Sri Vijaya atau lebih awal lagi iaitu Kerajaan Funan yang mana Kerajaan2 ini kehebatannya adalah berlipat kali ganda lagi dengan kehebatan Kesultana Melayu Melaka.

  ..tetapi, bezanya pada waktu tersebut ialah, kerajaan2 ini adalah kerajaan yang disegani dan dihormati dari bidang pemerintahannya, pengurusannya, perundangannya, hinggalah kepada kekuatan ketenteraan mereka.

  ..sehinggalah kepada kejatuhan Kerajaan Islam Andalusia, bila Ratu Elizabeth dan Raja Wilayah Aragon (Raja Ferdinand) berjaya menakluki Sepanyol. Iaitu, bila Kerajaan terakhir selepas Kerajaan Funan dan Kerajaan Sri Vijaya, iaitu Kerajaan Kesultanan Melayu Melaka telah mulai lemah disebabkan oleh pemerintahan yang lemah Sultan Mahmud Syah.

  ..Penaklukan Eropah bermula pada waktu yang sama bila Kerajaan Kesultanan Melayu Melaka mula goyah dan begitu banyak kepincangannya.

 7. 7 di Ogos 27, 2010 at 4:20 pm

  melayu adalah antara bangsa paling bongsu dalam dunia..jika di bandingkan dengan bangsa tua spt cina dan india….orang melayu asal orang indo-cina (kacukan india dan china) dan kemudian
  kacukan arab…..maka jadilah ia melayu…
  jika diperhatikan jika bangsa cina kahwin dengan bangsa india..anak2 yang lahir..seiras dengan rupa asal orang melayu dahulukala….
  syarat melayu ialah beragama islam ..dimana lambang asal melayu ialah kapal layar di mana mim kemudinya lam-alif layarnya ya dan wau bahagaian hadapan perahu….dan mim -lambang muhammad

 8. 8 shila Januari 21, 2012 at 9:12 pm

  saya berasa bangga menjadi org mlayu.zaman dulu mmg susah but now kehidupan mmg mewah skali.kerjasama dari rakyat jelata di bumi ini demi membina kemajuan pada setiap hari

 9. 9 Armansyah Mei 15, 2012 at 10:55 am

  Semoga kata-kata Hang Tuah tetap sakti di bumi: Takkan Melayu Hilang di Bumi….

 10. 10 ali Mac 31, 2013 at 12:03 pm

  iskandar zulkarnain adalah orang yang sama – Alexander the great.

 11. 11 mieya Jun 24, 2014 at 4:47 pm

  terima kasih

 12. 12 ayuni Ogos 13, 2014 at 11:47 am

  apa maksud maklumat ini.

 13. 13 Syahid Jun 13, 2018 at 6:02 am

  https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

  Web: almawaddah.info

  Salam

  Kepada:

   

  Redaksi, rektor dan para akademik

  Per: Beberapa Hadis Sahih al-Bukhari dan Sahih Muslim mengenai sahabat yang disembunyikan daripada pengetahuan umum di Nusantara.

  Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

  Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 

  Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan


 1. 1 Sejarah Melayu | Tengku IT Jejak balik bagi Disember 18, 2014 at 11:38 am

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
Farul Azri


Penulis banyak terlibat di dalam bidang pengiklanan di seluruh dunia. Hasil kerja beliau dapat dilihat dari Jepun sehingga menjangkau sejauh benua Amerika dan Eropah. Seorang berbangsa Melayu yang amat bangga dengan sejarah bangsanya sendiri. Yang memuliakan agamanya yang satu iaitu Islam sebagai pegangan zahir dan batin.

Atas dasar cintakan sejarah, penulis juga telah menemui beberapa pakar sejarah dan sering mengadakan diskusi-diskusi bersama beberapa sarjana sajarah dan budaya dari seluruh pelusuk dunia. Penulis juga telah merantau jauh semata-mata bagi mencari apa yang beliau gelar 'Melayu & Islam'...

Kandungan

Arkib

Advertisements

%d bloggers like this: